Khan Jamal -
Khan Jamal

z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Rodné jméno
Warren Robert Cheeseboro
narozený
(
1946-07-23
)
23. července 1946
Jacksonville, Florida , USA
Zemřel 10. ledna 2022
(2022-01-10)
(ve věku 75 let)
Philadelphia , Pennsylvania , USA
Žánry Jazz
Nástroje vibrafon , marimba , perkuse
Roky aktivní
60. léta 20. století–2022
Štítky SteepleChase
Související úkony
Byard Lancaster , Sunny Murray
stylu.“

Raný život

Warren Robert Cheeseboro se narodil v Jacksonville na Floridě 23. července 1946. Jeho otec Henry McCloud pracoval jako podnikatel; jeho matka, Willa Mae Cheeseboro, byla kroková pianistka . Byl vychován ve Philadelphii a na vibrafon začal hrát v pozdější části svého dospívání v polovině 60. let. Jamal navštěvoval Granoff School of Music a Combs College of Music .

Kariéra

Jamal poprvé hrál pro skupinu nazvanou Cosmic Forces během pozdější části 60. let. Hrál také s The Sun Ra Arkestra . Poté, co opustil skupinu, se spojil s několika dalšími jejími bývalými členy, aby si zahráli se skupinou Untouchable Factor Sunny Murrayové .

Jamal později spoluzaložil Sounds of Liberation s Byardem Lancasterem v roce 1970. Jeho členy byli Monnette Sudler (kytara), Billy Mills (baskytara), Dwight James (bicí) a Omar Hill a Rashid Salim (perkuse). Skupina vydala své jediné album o dva roky později s názvem New Horizons s využitím vlastní nahrávací společnosti Dogtown. Jeho popularita však byla omezena na Philadelphii. Album bylo nakonec znovu vydáno u Porter Records v roce 2010. To dalo skupině nový život, který vyvrcholil znovuobjevením nahrávky pořízené na Kolumbijské univerzitě v roce 1973. Nakonec bylo vydáno v roce 2019 jako Unreleased na Dogtown/Brewerytown.

Kromě vedení svých vlastních skupin vystupoval Jamal v 80. letech s Ronald Shannon Jackson 's Decoding Society, Joe Bonner , Billy Bang , Charles Tyler a další. Jeho prvním sólovým albem bylo Drum Dance to the Motherland , živá nahrávka , která se konala v malé kavárně v jeho rodném městě a poprvé vyšla v roce 1973. V roce 2020 byla znovu vydána vydavatelstvím Eremite Records a vydavatelství ji označilo za „nejlegendárnější soukromé stiskněte undergroundové jazzové album 70. let“. Další sólové album Jamala, Infinity (1984), bylo znovu vydáno Jazz Room v roce 2021 a nazváno „duchovní jazz“ od WBGO .

Jamalův styl propojil dvě kontrastní formy free jazzu a jazz fusion . Byl také známý svou schopností měnit režimy a nálady, stejně jako jeho všestranný přístup k hudbě. Byl častým účinkujícím na festivalu Vision .

Osobní život

Jamal měl dva syny: Khan II a Tahir. Zemřel 10. ledna 2022 v Chestnut Hill Hospital ve Philadelphii . Bylo mu 75 let a před smrtí mu

Diskografie

název Rok Publikování
Drum Dance to Motherland 1972 Dogtown
Dejte vibracím trochu 1974 Palm 10
Řeka 1978 Philly Jazz 1002 s Billem Lewisem
Nekonečno 1984 Con'brio 001; Skrýš 278; Jambrio 1001; Jazzová místnost 006
Temný válečník 1984 SteepleChase
Tři 1985 SteepleChase s Pierrem Dørgem, Johnny Dyani
Cestovatel 1985 SteepleChase
Myslím na tebe 1986 Storyville 4138
Mluvte snadno 1988 Gazell 4001
Neberte Ne! 1989 Skrýš ST-CD-20
Perkuse a smyčce 1997 CIMP
Kubánský chorál 2000 Jambrio 1002
Tanec Balafon 2002 CIMP
Chladný 2002 Jambrio 1008
Nic není špatně 2003 CIMP s Odeanem Popeem
Černé uvědomění 2005 CIMP
Návrat z exilu 2005 Diskograf 6124582
Oheň a voda 2007 CIMP s Dylanem Taylorem - baskytara
Dojmy z Coltranea 2009 SteepleChase

Reference

  1. Wynn, Ron (1994), Ron Wynn (ed.), All Music Guide to Jazz , M. Erlewine, V. Bogdanov, San Francisco: Miller Freeman, str.  370–371 , ISBN 978-0-87930-308-2
  • Chinen, Nate (11. ledna 2022). "Khan Jamal, vibrafonista, který spojil free jazz a fusion v duchovním duchu, je mrtvý v 75. " WBGO
    . Staženo
    13. ledna
    2022
    .
  • Cook, Richard ; Brian Morton (2008) [1992]. Tučňák průvodce jazzovými nahrávkami . The Penguin Guide to Jazz (9. vydání). New York: Tučňák. s. 762–763. ISBN 978-0-14-103401-0.
  • Ruiz, Matthew Ismael (12. ledna 2022). "Khan Jamal, vibrafonista, který spojil free jazz a fusion v duchovním duchu, je mrtvý v 75. " vidle
    . Staženo
    13. ledna
    2022
    .
  • "Khan Jamal – Album Discography" . AllMusic
    . Staženo
    12. ledna
    2022
    .
  • Laing, Ralph (1981). Jazz Records: The Specialist Labels . 2 . jazzová média. p. 413. ISBN 978-87-88043-01-3.
  • Lord, Tom (1992). Jazzová diskografie . Lord Music Reference. p. J-86. ISBN 978-1-881993-01-8.
  • "Khan Jamal - Credits" . AllMusic
    . Staženo
    12. ledna
    2022
    .